Home > Walnoten
seizoensingrediënt

Walnoten

De walnoten- of okkernootboom is een inheemse boom en de leverancier van de bekende en lekkere walnoten. De boom kan zeer groot worden en is daardoor alleen geschikt voor grote tuinen. Als je echter de ruimte hebt, is het zeker aan te raden een notenboom aan te planten. Ze weren namelijk ook nog eens vliegen en muggen. Maar je vindt deze bomen ook in stadsparken, op boerenerven en in het wild.

Walnoten zijn een voedzaam tussendoortje. Ze bevatten eiwit, kalium, magnesium, zink, koper, vitamine B6 en vitamine E. En de noot zit boordevol meervoudig onverzadigde vetten en antioxidanten.

Verkrijgbaarheid

Walnoten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Veelal afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Belgische walnoten kun je of voor 21 juni oogsten of in het najaar, in oktober. Als je in juni plukt dan zit de groene bolster nog om de noot heen, dit zijn de zogenaamde natte noten. Vanaf half oktober is het geen plukken maar rapen geblazen. Dan liggen de noten op de grond.

Als je geluk hebt 'natte’ walnoten te vinden, dan moet je ze zeker eens proberen. De walnoot zit dan nog in de groene vlezige bolster. Verwijder deze en kraak de noot, binnenin zit de witte sappige noot met een licht velletje. De smaak is mild, zacht en aromatisch, een echte delicatesse.

Kopen

Koop goed gesloten walnoten.

Hoe bereiden?

Groene walnoten zijn zachter dan rijpe walnoten, als je ze zo wilt eten moet je de groene bolster en de dop verwijderen. Doe dit met keukenhandschoenen aan, want de groene bolster wordt niet voor niets gebruikt als ingrediënt voor zwarte verfstoffen.

Rijpe walnoten kraak je best met een notenkraker of met een hamer of een kei (als je echt niet kan wachten om de net gevonden noten te proeven). Zet de walnoot op een stevige ondergrond met het puntje naar boven en geef er een flinke tik op met een kei of hamer (pas op voor de vingers). Met een beetje geluk valt de dop in twee helften uiteen en kun je de halve noten er met een klein mesje uit wippen.

Natte noten kun je goed verwerken in salades of zo uit het vuistje eten. Van hele natte noten, dus met de groene bolster er omheen, kun je onder andere likeur maken.

Rijpe noten kun je na het verwijderen van de dop zo eten of eerst nog roosteren (in de oven of een koekenpan met dikke bodem), dan krijgen de noten nog meer smaak en vervolgens verwerken in salades, zoete en hartige taarten, koekjes, brood, toetjes en verschillende hartige gerechten. Op deze Becel website vind je heerlijke walnoten recepten.

  • Lekker in pastagerechten in combinatie met ui, paddenstoelen en knoflook.

  • Strooi eens wat geroosterde noten over een fruitsalade, een heerlijk tussendoortje.

  • Makkelijk en verantwoord snackje voor onderweg? Een handje geroosterde walnoten!

  • Maak eens een speciale pesto van walnoten, peterselie, Becel Slaolie en wat geraspte Parmezaanse kaas.

  • Schep voor een walnotencake een flinke hand grof gehakte walnoten door het cakebeslag.

Hoe bewaren?

Zelf gevonden walnoten drogen het beste los van elkaar op een droge plaats. Bewaar ze niet te lang, want door het hoge oliegehalte in deze noten gaan ze snel muf ruiken en ranzig smaken. Dit geldt ook voor kant en klaar gekochte gepelde walnoten.

Nutritionele info

708 kcal, 16 g eiwit, 68 g vet, 5,5 g koolhydraten en 4,5 g vezels