Home > Vlierbessen
seizoensingrediënt

Vlierbessen

Wie kent hem niet, de vlier, een qua blad wat saaie struik maar eenmaal in bloei heeft deze snelgroeiende en makkelijke struik een heel andere uitstraling. Grote toeven met crèmekleurige en heerlijk geurende bloemetjes sieren de struik. Na de bloei groeit elk bloemetje uit tot een prachtig donkerpaars besje. Zowel van de bloesem als de bessen worden heerlijke gerechten gemaakt. De bekendste is wel de vlierbloesemsiroop, maar ook worden de toeven wel door een tempura-achtig beslag gehaald en dan gefrituurd. Van de rijpe bessen kun je jams, sappen, compote en zelfs wijn en likeur maken. In het oude Griekenland werd de vlierbes geroemd om zijn medicinale kwaliteiten en ook tegenwoordig kent men de vlierbes medicinale eigenschappen toe.

Verkrijgbaarheid

Vlierbessen zijn in september rijp. De vlierstruiken hangen dan vol met donkerpaarse toeven bessen. Vlierbessen zijn niet in de winkel te koop. Om deze bessen te kunnen eten, moet je de natuur in. Ga gewapend met een schaar en mandje of plastic zak een lekkere wandeling maken en geef je ogen goed de kost. Het is echter niet toegestaan om zomaar producten uit de natuur te oogsten. Vraag het, om zeker te zijn, na bij de gemeente of de natuurbeheerder. Pluk alleen de toeven met rijpe bessen, zitten er toch een paar onrijpe bessen tussen, verwijder die dan voor het wassen.

Kopen

Knip alleen de rijpe paarse bessen en laat altijd voor de dieren wat toeven aan de struiken zitten.

Hoe bereiden?

Schud de toeven na het afknippen goed uit om mogelijke insecten te verwijderen. Was de toeven voorzichtig in koud water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Pluk vervolgens de bessen van de steeltjes, onrijpe bessen worden niet gebruikt. Let op: het sap van de vlier maakt donkere vlekken die lastig uit kleding te verwijderen zijn.

Van vlierbessen kan je sap, siroop, jams, compote, likeur en wijn maken. Ook in sauzen en bij vlees, kip en wildgerechten doen deze bessen het goed. Pluk eens wat bloesem en gebruik de toeven samen met dunne plakjes citroen om een karaf water lekkerder te maken en een bijzondere uitstraling te geven. Of strooi eens wat vlierbloemetjes over een salade. 

Bereidingstijd:

  • Koken: Afhankelijk van het gerecht 5-10 minuten

Hoe bewaren?

Verwerk de vlierbessen zo snel mogelijk.

Nutritionele info

50 kcal, 0,5 g eiwit, 0 g vet, 11 g koolhydraten en 2,5 g vezels