Home > Stoofperen
seizoensingrediënt

Stoofperen

Een van de bekendste stoofperen is de Gieser Wildeman. Dit kleine, rood kokende peertje is afkomstig uit Nederland en stamt uit 1850. Een andere stoofpeer die te koop wordt aangeboden is de Saint Rémy. Deze stoofpeer is groter en iets zuurder dan de Gieser Wildeman. Het vruchtvlees van deze peer kookt tijdens het stoven lichtroze.

Verkrijgbaarheid

Stoofperen zijn van oktober tot en met maart te koop. Daarna verkrijgbaar uit het buitenland. 

Kopen

Stoofperen moeten stevig aanvoelen en geen lelijke plekken vertonen.

Hoe bereiden?

Schil de peertjes en verwerk ze afhankelijk van het recept in z’n geheel, gehalveerd of in parten gesneden. Bij in het geheel gekookte peren is het raadzaam om het harde kroontje aan de onderzijde van de peer eruit te snijden. Het decoratieve steeltje kan blijven zitten. Bij gehalveerde en in parten gesneden peren verwijder je ook het klokhuis. Spoel de peren daarna even onder koud water af.

Sommige stoofperen koken roder dan andere rassen. De Gieser Wildeman is een zoete peer, die van nature rood kookt en kan, doordat hij al zoet van zichzelf is, met minder zoetstof gekookt worden. Normaal gesproken worden stoofperen gekookt in water met suiker, een kaneelstokje en eventueel wat bessensap, rode wijn of port om ze nog roder te laten kleuren. Omdat suiker er voor zorgt dat de siroop dik en stroperig wordt is het, wanneer er weinig of geen zoetstof gebruikt wordt, nodig het vocht na het inkoken te binden met bijvoorbeeld aardappelmeel.

Bereidingstijd:

  • Stoven: 2-4 uur

Hoe bewaren?

De in het najaar geplukte peren (van september tot oktober) worden bij de teler bij optimale omstandigheden tot in het voorjaar bewaard. In de groentelade van de koelkast kun je stoofperen enkele weken goed houden. Bewaar ze bij voorkeur in een papieren zak of krant. Stoofperen inmaken kan ook. Verdeel de gekookte, hete stoofperen over goed schoongemaakte potten en schenk het kookvocht erover. Sluit de potten direct. Ze zijn dan, afhankelijk van de hoeveelheid suiker die gebruikt is, van 2 maanden tot wel een jaar te bewaren.

Reken op 2 peertjes per persoon.

Nutritionele info

64 kcal, 0 g eiwit, 0 g vet, 15 g koolhydraten en 2 g vezels