Home > Rode bieten
seizoensingrediënt

Rode bieten

Rode bieten of kroten zijn donkerrode knollen met groen blad met een rode nerf. Er zijn zomer en winterbieten. ’s Winters zijn de winterbieten te koop, dit zijn grote ronde bieten die zonder loof verkocht worden. Vanaf mei tot en met september liggen de zomerbieten in de winkels. Deze bieten zijn een stuk kleiner dan de winterbiet en worden in bosjes gebonden en met het loof eraan verkocht. Dit loof is een lekkere bladgroenten, geschikt om te roerbakken, te verwerken in een salade of mee te koken in een soep. De zoete, wat aardse smaak wordt door groot en klein zeer gewaardeerd.

Tegenwoordig liggen steeds vaker ander soorten biet in de winkel, witte, gele, oranje en Italiaanse chioggia bieten. Deze laatste is prachtig roze wit gestreept en smaakt erg zoet. De gele, oranje en chioggia biet kan je best rauw verwerken, dan behouden ze hun mooie kleur.

Verkrijgbaarheid

Zomerbieten zijn normaal gezien van mei tot en met september verkrijgbaar. Winterbiet van oktober tot en met april. In maart en april komen de rode bieten uit het buitenland. Rode bieten worden het hele jaar door ook gekookt verkocht.

Kopen

Rode bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen en het loof moet er fris en stevig uitzien.  

Hoe bereiden?

Rauwe bieten was je goed onder de koude kraan en van de zomerbieten snijd je het loof af. Snijd daarbij niet in de bieten anders gaan de bieten ‘bloeden’ tijdens het koken. Na het koken ontvel je de bieten en vervolgens zijn ze klaar voor verdere verwerking. Ook gekookte bieten moeten vaak nog ontveld worden. Snijd hiervoor een kapje van de bovenkant en wrijf de velletjes van de bieten. Snijd zo nodig ook het onderste puntje van de biet en lelijke plekjes eruit.

Kook bieten in water gaar. Zomer en winterbiet hebben verschillende kooktijden. Zomerbiet is ook erg geschikt om in de oven gaar te poffen. Kant en klaar gekookte biet word na het ontvellen direct verwerkt. Bieten kunnen in plakjes geschaafd, in partjes of blokjes gesneden of grof geraspt verwerkt worden en zijn geschikt voor zowel koude als warme gerechten.

  • In blokjes gesneden of grof geraspt verwerken in salades.

  • Verwerken in de soep bijvoorbeeld in borscht, een bekende Russische bietensoep.

  • Met een gesnipperd sjalotje en een drupje azijn zachtjes verwarmen en serveren als bijgerecht.

  • Maak eens een salade van dunne plakjes choggia biet en partjes kaki, en een dressing van Becel slaolie, rode wijnazijn, een beetje rozenwater en grof gemalen peper naar smaak en geroosterde walnoten.

Bereidingstijd:

  • Koken: zomerbieten 20-25 minuten, winterbieten 2-3 uur
  • Snelkookpan: winterbieten ca. 30 minuten
  • Oven: ca. 50 minuten (200°C)

Hoe bewaren?

Zomerbieten zijn ongeveer een week in de groentelade van de koelkast houdbaar. Winterbieten blijven op een koele plaats (12-15°C) meerdere weken goed. Gekookte bieten moet je niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren, ze verliezen snel hun smaak en stevigheid.

Per persoon heb je zo’n 200 g bieten nodig. 

Nutritionele info

38 kcal, 2 g eiwit, 0 g vet, 6 g koolhydraten en 3 g vezels