Home > Pompoen
seizoensingrediënt

Pompoen

De pompoen is familie van meloen, courgette en de komkommer. Deze grote vaak platronde of ronde vruchten, hebben een harde schil en afhankelijk van de soort geel of oranje vruchtvlees. Er zijn veel verschillende soorten pompoenen van reuze grote tot vuistklein, van licht geel tot oranje en groen. De grote bleekoranje winterpompoen met mooi oranje vruchtvlees is wel een van de bekendste. Deze pompoen is zo groot dat hij vaak in stukken wordt verkocht. Ook de butternut of flespompoen met een bleekgele schil en oranje vruchtvlees en de knaloranje of groene Hokkaido pompoen met oranje vruchtvlees zijn pompoenen die vaak aangeboden worden. Een pompoen die je minder vaak tegenkomt, maar zeker het proberen waard, is de spaghettipompoen. Een ovale pompoen met een lichtgele schil en dradig vruchtvlees dat inderdaad aan spaghetti doet denken. Pompoenen bevatten veel vezels die belangrijk zijn voor een goede werking van de darmen en bètacaroteen dat goed is voor de huid en de ogen. 

Verkrijgbaarheid

Pompoenen zijn volop te koop in de herfst en de winter. Uit de eigen moestuin kun je ze, afhankelijk van de tijd waarop de planten geplant zijn, op zijn vroegst eind juli oogsten. De flespompoen kan je bijna het hele jaar rond kopen.

Kopen

Een verse pompoen herken je aan het steeltje. Een harig en groen steeltje betekent dat de pompoen nog niet zo lang geleden geoogst is. Een hard en ingedroogd steeltje betekent dat de oogst al enige tijd geleden was. Maar omdat pompoen een echte bewaarvrucht is, is dat, zolang de pompoen geen zachte en/of bruine plekken heeft, geen probleem. 

Hoe bereiden?

Jonge en kortgeleden geoogste pompoenen hoeven niet geschild te worden, de schil wordt tijdens de bereiding zo zacht dat je hem kunt eten. Ook de Hokkaido pompoen wordt, wanneer hij net geoogst is, met schil bereid. Later in het seizoen wordt de schil stugger en is het raadzaam pompoenen voor het bereiden te schillen dan gaat dat het eenvoudigst als de pompoen in parten gesneden is. Halveer de pompoen, schraap met een lepel de draden en de pitten eruit, snijd de pompoen in parten en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees vervolgens naar wens in stukken, parten of blokjes.

Pompoen is een veelzijdige groente met een mild zoete smaak die ook door kinderen vaak zeer gewaardeerd wordt. Pompoen is een veelzijdige groente: verwerk hem bijvoorbeeld eens in een hartige taart, in een Indiase curry of maak er soep van.

  • Bestrooi parten pompoen met specerijen als gemalen koriander, kaneel en komijn, druppel er een beetje Becel vloeibaar over en grill ze in de oven.

  • Pompoen smaakt ook lekker met tomaat in een risotto.

  • Bak blokjes pompoen met paprika en knoflook in de Becel vloeibaar en schep de groenten met verse geitenkaas of feta light door de couscous of quinoa.

  • Pompoen smaakt ook heel lekker in een tagine met kip, citroen en abrikozen. Dit Marokkaanse stoofgerecht wordt genoemd naar de gelijknamige aardenwerken schotel met puntdeksel waar deze heerlijke gerechten in bereid worden.

Bereidingstijd:

  • Stoven: afhankelijk van de grootte 10-12 minuten
  • Roerbakken: 5-10 minuten
  • Roosteren in de oven: ca.  30 minuten op 220°C (schep de stukken tussentijds een keer om)

Hoe bewaren?

Bewaar pompoenen op een droge koele plek (12-15°C) en net als de komkommer en de courgette niet kouder dan 8°C. Pompoenen kunnen minimaal 6 weken maar soms ook wel tot het voorjaar bewaard worden. Keer de pompoen wel regelmatig, om ligplekken te voorkomen.

Per persoon heb je ongeveer 250 g pompoen nodig.

Nutritionele info

15 kcal, 1 g eiwit, 0,2 g vet, 2 g koolhydraten en 1 g vezels