Home > Pastinaak
seizoensingrediënt

Pastinaak

Pastinaak werd al door de oude Egyptenaren gegeten. Maar ook bij ons was deze bijna witte oerwortel zeer geliefd. In de Middeleeuwen werd er zelfs heilzame werking aan toegeschreven. Zo zou de groente tand- en buikpijn bestrijden. Een klein aantal jaar geleden viel de pastinaak onder de zogenaamde ‘vergeten groenten’, maar gelukkig ligt deze smakelijke groente tegenwoordig steeds vaker gewoon naast de oranje wortels in het schap. De smaak is zoet kruidig en aromatisch en ligt een beetje tussen de smaak van knolselderij en wortel in. 

Verkrijgbaarheid

Pastinaak is van september tot in april verkrijgbaar. 

Kopen

Koop crème-witte stevige wortels. Als de wortels bruin zijn, betekent dat vaak dat ze al wat ouder en wellicht verhout zijn. Dan kun je ze eigenlijk alleen maar in een soep verwerken, wel moet je dan de harde stugge vezeltjes uit de soep zeven. 

Hoe bereiden?

Net als winterwortel schil je de pastinaken eenvoudig met een dunschiller. Snijd de aanzet van het loof eraf en snijd de pastinaken in stukken, blokjes, repen, parten of plakken. Omdat pastinaak snel kan verkleuren, kan je de wortels tot het bereiden in water met een beetje citroensap leggen en verwerk ze zo snel mogelijk na het schoonmaken.

Pastinaak kan rauw, gestoofd, gestoomd en gekookt gegeten worden, maar ook geroosterd uit de oven smaakt deze groente heerlijk. Kook of stoom pastinaken niet te lang want voor je het weet, wordt de groente droog en melig en verliest hij zijn smaak. Pastinaak smaakt beetgaar het lekkerst.

  • Rauw verwerken in salades, erg lekker in combinatie met een mosterddressing.

  • Gekookt zoals oranje wortelen of in combinatie met winterpeen serveren als bijgerecht, lekker bij stoofschotels en wild.

  • Roosteren in de oven met andere wortel en knolgroenten als winterpeen, aardappel, knolselderij en bieten.

  • Verwerken in een stamppot in combinatie met wortel en knolselderij of als pastinaak hutspot met uien en aardappelen.

  • In combinatie met andere groentes in stoof- en roerbakgerechten.

Bereidingstijd:

  • Koken: afhankelijk van de dikte 4-7 minuten
  • Stomen: 8-10 minuten
  • Roerbakken: ca. 7 minuten
  • Oven: ca. 20 minuten op 225 °C.

Hoe bewaren?

Bewaar pastinaken op een koele plaats, verpakt in papier of een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. De wortels blijven dan zeker twee weken goed. Let er wel op dat de wortels niet zacht worden want dan kun je ze moeilijk schillen of kuisen.

Reken per persoon op zo’n 250 g pastinaken.

Nutritionele info

70 kcal, 2 g eiwit, 1 g vet, 11 g koolhydraten en 5 g vezels