Home > Mosselen
seizoensingrediënt

Mosselen

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. De schelp is blauwzwart van kleur met een mooie parelmoer glanzende binnenkant. Het duurt ongeveer 2 jaar voordat een mossel rijp is voor de consumptie. Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees zijn mosselen rijker aan vitamine B, fosfor en ijzer.

Verkrijgbaarheid

Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had te maken met het transport. Sinds de mosselen goed gekoeld getransporteerd kunnen worden, zijn ze van juli tot april verkrijgbaar. Van half april tot juli zijn er geen Zeeuwse mosselen in verband met het voortplantingsproces. In juni bevat het zeewater veel voedsel zodat de mossel zich lekker rond kan eten. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er in die maanden gebruik gemaakt van importmosselen. 

Kopen

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen.

Hoe bereiden?

Mosselen schoonmaken is eenvoudig. Mosselen worden zandvrij verkocht en zijn ook al ontdaan van hun baard. Even spoelen en controleren op kapotte mosselen en of mosselen die open staan weer sluiten is voldoende. Haal voorzichtig een klein mesje langs de binnenzijde van de openstaande mossel of tik de mossel tegen het aanrecht, wanneer hij zich sluit kan hij gewoon de pan in. Reageert de mossel niet, dan gooi je hem weg. Kapotte mosselen gooi je ook best weg.

Mosselen kunnen op verschillende manieren bereid worden, maar klassieker gekookte mosselen met groenten en een scheut wijn of bier is wel de bekendste bereidingswijze. Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop. Kook mosselen met mosselgroenten en eventueel een scheutje witte wijn of bier 10 minuten op een hoog vuur. Schud de pan tussentijds een paar maal om. Als alle mosselen openstaan zijn ze klaar.

  • Bereid mosselen eens in een wok met tomaat, champignons en basilicum.

  • Maak eens pittige Thaise mosselen door rode peper, knoflook, citroengras, gember en djeroek poeroetblad te bakken in een beetje Becel vloeibaar en voeg daar de mosselen aan toe.

  • Restje mosselen over? Verwerk ze in een salade of bak ze met Becel Bakken en Braden en eet ze met een boterham.

Bereidingstijd:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 10 minuten
  • Roerbakken: ca. 7 minuten

Hoe bewaren?

Mosselen kunnen tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de originele verpakking in de koelkast bewaard worden.

Reken op 1 kilo mosselen per persoon.

Nutritionele info

125 kcal, 17 g eiwit, 3 g vet, 7 g koolhydraten en 0 g vezels