Home > Kweeperen
seizoensingrediënt

Kweeperen

De kweepeer komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische Zee. Het is een ouderwetse vrucht met een goudgele schil met een dun wollig laagje. De vorm lijkt op die van de gewone peer, maar dan wat onregelmatiger en bobbeliger van vorm. Rauw is de kweepeer te hard om te eten. Net als de appel, lijsterbes en peer is de kweepeer familie van de roos. De kweepeer heeft een uitgesproken aroma en kan de hele kamer met een aangename kruidig zoete geur vullen. Kweeperen bevatten veel kalium en vitamine C en bevorderen de spijsvertering. 

Verkrijgbaarheid

De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer later: vanaf mei tot in juni. In het najaar wordt er geoogst. Van oktober tot en met januari worden kweeperen te koop aangeboden bij Turkse en Marokkaanse winkels, op markten en in groentespeciaalzaken.

Kopen

Koop kweeperen als ze mooi goudgeel en stevig zijn. Zit er lichtgekleurde, zachte dons op, dan zijn ze vers. Naarmate de kweeperen langer liggen, wordt het dons iets donkerder. 

Hoe bereiden?

Kweeperen zijn harde vruchten die je niet zo gemakkelijk schilt als de gewone peer. Was eerst het donslaagje van de vrucht en verwerk de vrucht vervolgens volgens de aanwijzingen in het recept. Meestal wordt de kweepeer met schil bereid. Is het toch nodig de schil en het klokhuis te verwijderen, gebruik dan een scherp mes. Aangesneden kweeperen worden snel bruin, dit kun je voorkomen door de gesneden kweepeer in een schaal met koud water en citroensap te leggen.

Kweeperen worden gekookt, gestoofd en gebakken, ze smaken heerlijk in taarten, er kan likeur, kweepeercompote, chutney en moes van gemaakt worden. Een bekend Spaans gerecht van kweepeer is dulce de membrillo waarbij de kweepeer zover ingekookt wordt tot een dikke fruitpasta overblijft. Deze wordt in stukken gesneden met een blaadje laurier in vetvrij papier verpakt en in dunne plakjes gesneden bij kaas (manchego) gegeten. Maar ook in combinatie met lams en rundvlees en gevogelte smaakt kweepeer heerlijk.

  • Gevuld met mager gehakt in een tomatensaus gaar gestoofd.

  • Als compote bij geroosterd vlees als biefstuk of varkenshaas.

Bereidingstijd:

  • Koken: afhankelijk van het soort gerecht van 30 minuten-1¾ uur
  • Stoven: ca. 30 minuten

Hoe bewaren?

Mooie verse onbeschadigde vruchten blijven in de groentelade van de koelkast, afzonderlijk verpakt in een stuk krant of keukenpapier, nog enkele weken goed. Kweeperen die nog groen van kleur zijn, moeten op kamertemperatuur narijpen. 

Nutritionele info

57 kcal, 0,5 g eiwit, 0 g vet, 13 g koolhydraten en 1,5 g vezels