Home > Knolselderij
seizoensingrediënt

Knolselderij

Deze stevige knol groeit voor een deel onder de grond en is familie van de blad- en de bleekselderij. De bruingele onregelmatig gevormde knol heeft wit-crème vruchtvlees en heeft een milde kruidige en voor selderij zo herkenbare smaak. Ook het groene loof dat vaak in het voorjaar aan de knol zit, kan gegeten worden.

Verkrijgbaarheid

Knolselderij is praktisch het hele jaar verkrijgbaar.

Kopen

Een knolselderij moet bij aankoop stevig aanvoelen en mag geen natte of vochtige plekken vertonen. Eventueel groen, moet er fris en stevig uitzien.

Hoe bereiden?

Halveer de knol, snijd hem in plakken, schil ze en snijd de ingroeisels weg. Spoel de plakken zo nodig met koud water af en snijd ze naar wens in blokjes of reepjes.

Knolselderij is een heerlijke groente met veel toepassingsmogelijkheden. Deze lekkere groente doet het goed in soepen, stoof- en ovenschotels, stamppotten of geraspt in salades. Combineert goed met aardappel, wortel, ui en spruitjes. Lekker als smaakmaker in de soep of ragdun gesneden door een salade. Het is één van de belangrijkste ingrediënten van onze traditionele erwtensoep. Of maak eens knolselderij frietjes met Becel frituurolie.

  • In stoofschotels en soepen geven blokjes knolselderij een heerlijke pittige smaak.

  • Verwerk knolselderij eens in een stamppot, voeg er voor de broodnodige variatie ook eens winterpeen aan toe.

  • Kook blokjes kruimige aardappel en blokjes knolselderij 10 minuten in een laagje water en knijp ze door een pureeknijper, met wat Becel vloeibaar en een scheut melk roer je er een heerlijke puree van. Lekker bij wild.

  • Snijd de knolselderij in dunne reepjes en maak er met appel, walnoten, yoghurt en kerriepoeder een lekkere salade van. Besprenkel de knolselderij bij gebruik in salades met een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan.

  • Roerbak blokjes knolselderij in Becel vloeibaar en serveer ze als bijgerecht. Of snijd de knol grof en schep ze met Becel vloeibaar en stukken aardappel, ui en winterpeen goed door elkaar. Verdeel over een met een bakmatje bekleed bakblik en rooster ze in ca. 45 minuten in een voorverwarmde oven (230 °C) lichtbruin en gaar, schep regelmatig om.

Bereidingstijd:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Stoven: ca. 15 minuten
  • Roerbakken: 10-15 minuten

Hoe bewaren?

Bewaar knolselderij op een droge koele en donkere plaats (12-15 °C). Draai of snijd er dan wel het groen af omdat dat het vocht uit de knol trekt en er voor zorgt dat de knol sneller zacht wordt. Een aangesneden knol blijft, verpakt in huishoudfolie, ca. 1 week goed in de groentelade van de koelkast.

Ook kun je knolselderij invriezen. Zowel gaar gekookte als geblancheerde knolselderij kan goed in de diepvries bewaard worden. Blancheer in blokjes gesneden knolselderij 2-4 minuten kokend water met een snufje zout, spoel de groenten koud en laat hem goed uitlekken. Goed verpakt blijft gekookte en geblancheerde knolselderij 12 maanden goed bij een minimale temperatuur van -18 °C.

Reken op zo’n 350 g knolselderij per persoon.

Nutritionele info

38 kcal, 2 g eiwit, 0 g vet, 5 g koolhydraten en 5 g vezels