Home > Eekhoorntjesbrood
seizoensingrediënt

Eekhoorntjesbrood

Het eekhoorntjesbrood is ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voorkomt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Deze paddenstoel kent verschillende soorten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden met een hoed van zo’n 30 cm. Maar er zijn ook kleinere van slechts enkele centimeters hoog. De steel en de hoed zijn dik en vlezig en de hoed is glad of fluweelzacht. De kleur varieert per soort van geel, roodachtig tot bruin en grijs. Eekhoorntjesbrood is te herkennen aan de verticale buisjes aan de onderzijde van de hoed.

Verkrijgbaarheid

Eekhoorntjesbrood is te koop van de vroege herfst tot aan de eerste vorst en wordt meestal uit het buitenland geïmporteerd.

Kopen

Koop bij voorkeur jonge exemplaren, die hebben meer smaak en zijn vaak gaver dan de wat oudere paddenstoelen. Omdat paddenstoelen snel terug lopen in smaak moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden.

Hoe bereiden?

Veeg de paddenstoelen voorzichtig met een zacht borsteltje schoon. Snijd bij oudere exemplaren het uiteinde van de steel eraf en snijd aangetaste plekjes uit de hoed. Sommige soorten eekhoorntjesbrood verkleuren zodra ze worden aangesneden, dit kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak. Gedroogd eekhoorntjesbrood moet 15-20 minuten geweekt worden in warm water. Het gezeefde weekwater kan later gebruikt worden bij de bereiding.

De verfijnde smaak van eekhoorntjesbrood combineert goed met biefstuk en varkenshaas. Verwerk ze in een herfstsoep van verschillende paddenstoelen of in een roerei. Ook in wokgerechten, risotto, pasta en gebakken in salades doet deze smakelijke paddenstoel het goed.

Bereidingstijd:

  • Bakken: ca. 5 minuten
  • Roerbakken 2-3 minuten
  • Stoven: ca. 5 minuten

Hoe bewaren?

Wil je ze toch even bewaren, leg ze dan in de koelkast. Verpak ze bij voorkeur in papier of doe ze in een schaal die afgedekt wordt met een schone doek. Bewaar ze niet langer dan 3 dagen. De smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood is aromatische en intenser. Bewaar gedroogde paddenstoelen in een goed afsluitbaar doosje op een koele donkere plek. 

Nutritionele info

30 kcal, 2,5 g eiwit, 0 g vet, 4 g koolhydraten en 2 g vezels