Home > Couscous
seizoensingrediënt

Couscous

Couscous wordt veel gegeten in Noord-Afrika en wordt van tarwegries, harde (durum)tarwe en water gemaakt. De kleine korreltjes worden traditioneel met de hand maar ook machinaal vervaardigd. Ze worden vervolgens net als pasta gedroogd en ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Fijn, middel en grof en ook volkoren couscous en biologische couscous is te koop. Couscous maken is niet moeilijk, als je kiest voor de voorgekookte couscous heb je in een wip een lekker bijgerecht op tafel. Maar couscous is een veelzijdig product. Met speciale couscous kruiden geef je er een lekkere smaak aan en als je er dan ook nog eens geroosterde of gebakken groenten doorheen schept, maak je het nog lekkerder. 

Hoe bereiden?

Couscous kun je gaar stomen of wellen in kokend water. Op de pakken voorgekookte couscous die je in de supermarkt koopt, staat altijd dat je de couscous moet wellen. Hiervoor breng je, afhankelijk van de hoeveelheid couscous, bouillon of water met zout en Becel vloeibaar aan de kook, voeg je de couscous toe en laat je de couscous in een gesloten pan volgens de aanwijzingen op de verpakking wellen.

Voorgekookte couscous krijgt meer smaak als je de korrels eerst kort aanbakt in een beetje Becel vloeibaar. Bak ze op een niet te hoog vuur zodat de korrels niet verbranden en voeg dan de bouillon of water toe. Laat de couscous in een gesloten pan wellen en roer de korrels vervolgens los met een vork.

Traditioneel wordt couscous bereid in een couscouspan, de couscoussière, dit is een dubbele pan waarin de couscous boven kokende bouillon of water wordt gaar gestoomd. Dit laatste is de lekkerste manier van couscous bereiden, maar kost wel wat meer tijd. De couscous wordt besprenkeld met water, wat zout en met de handen los gewreven en vervolgens 10 minuten boven kokend water of bouillon gestoomd. Vervolgens schep je de couscous in een wijde schaal, sprenkel je er weer water over en wrijf je de korrels nogmaals los. Stoom de couscous nog eens 10 minuten. Vervolgens schep je de couscous weer uit de pan en wrijf je de korrels nogmaals los.. Schep de couscous vlak voor het serveren goed om. De couscous is dan klaar om bij een vlees, gevogelte, vis of groentegerecht te serveren of je kunt hem bakken of verwerken in salades en soep. Kijk voor een lekkere couscous salade of een couscous met kip of vlees bij de couscousrecepten op deze site.

Bereidingstijd:

  • Voorgekookte couscous: ca. 10 minuten
  • Niet voorgekookte couscous: ca. 45 minuten

Hoe bewaren?

Couscous is, mits droog en koel bewaard, lang houdbaar. Bereidde couscous blijft in de koelkast ongeveer 2 dagen goed.  

Reken op ca. 75 g couscous per persoon.

Nutritionele info

375 kcal, 13 g eiwit, 0,5 g vet, 77 g koolhydraten en 5 g vezels