Home > Courgette
seizoensingrediënt

Courgette

De courgette is familie van de komkommer en een vruchtgroente van 20-25 cm lang. Door zijn neutrale smaak wordt deze groente vaak gecombineerd met andere groenten, kruiden en specerijen. Een gemiddelde courgette weegt tussen de 250 en 300 gram. 

Verkrijgbaarheid

Van maart tot en met oktober komen de courgettes van eigen bodem. Gedeeltelijk uit serres en in de zomer van de volle grond. Courgettes van serreteelt hebben vaak iets minder smaak dan de courgettes van de volle grond. De rest van het jaar komt deze groente uit het buitenland. 

Kopen

Courgettes moeten een gave schil hebben en stevig aanvoelen en het kroontje met een stukje steel moet er nog aan zitten.

Hoe bereiden?

Was de courgettes voor gebruik en snijd de steelaanzet en het kontje eraf. Schillen is niet nodig en ook de witte zachte pitjes kun je gewoon eten.

De lekkerste manier van bereiden is om de courgette te verwerken in een roerbak of in een stoofgerecht. Courgette vullen met rijst, couscous of gehakt is ook erg lekker.

  • Courgette combineert goed met paprika, aubergine, champignons, uien en knoflook in de lasagne en pastagerechten.

  • Plakken grillen in een grillpan en met Italiaanse kruiden bestrooien en bedruppelen met olie.

  • Verdeel eens wat plakjes courgette over de pizza’s of verwerk ze in hartige taarten.

  • Courgette is ook heel geschikt om een soep van te maken. 

Bereidingstijd:

  • Stoven: ca. 5-7 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 minuten
  • Grillen: ca. 3 minuten per kant

Hoe bewaren?

Courgettes mogen niet in de koelkast bewaard worden. Leg ze op een koele plaats (12-15 °C), dan blijft de courgette nog ongeveer een week goed.

Reken op 250 g courgette pers persoon.

Nutritionele info

29 kcal, 2 g eiwit, 0 g vet, 5 g koolhydraten en 0,5 g vezels