Home > Broccoli
Broccoli

Broccoli

Deze op bloemkool lijkende en verwante groente bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke vlezige stelen. Niet alleen qua uiterlijk lijkt deze groente op bloemkool ook de smaak doet aan bloemkool denken al is die wel verfijnder en wat pittiger. Menigeen vindt dat de stelen naar asperges smaken dus eet vooral de hele broccoli! Broccoli is bovendien rijk aan vezels, vitamine C en een bron van omega 3 vetzuren.

Verkrijgbaarheid

Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar. In de zomer en herfst komt deze groente uit eigen land.

Kopen

Broccoli moet bij aankoop stevig aanvoelen en moet mooie gesloten diepgroene bloemknoppen hebben. Koop geen broccoli die geel begint te worden, de roosjes gaan dan snel bloeien en krijgen een ietwat bittere en melige smaak.

Hoe bereiden?

Was de broccoli in koud water en snijd de roosjes van de stelen. Verdeel de roosjes in stukken van gelijke grootte. Schil de stelen met een dunschiller of trek de stugge buitenkant er met een puntig mesje af. Snijd de stelen in plakjes.

Broccoli is een zeer veelzijdige groente. Koken, gratineren, roerbakken, in soep verwerken maar ook in hartige taarten, in pastasauzen en lasagnes of beetgaar gekookt in salades smaakt deze groente heerlijk. Kook de broccoliroosjes en de plakjes steel in weinig water in ca. 3 minuten beetgaar.

  • In een roerbak met kipreepjes, gesnipperde ui, knoflook, plakjes champignons, Chinees 5-kruidenpoeder en een beetje vissaus. Serveren met zilvervliesrijst of mie.

  • Voor een lekkere en snel te bereiden soep met kerriepoeder en gefruite ui koken in tuinkruidenbouillon, pureren met een staafmixer en op smaak brengen met crème fraîche light en versgemalen peper.

Bereidingstijd:

  • Koken: ca. 3 minuten
  • Stomen: 4-6 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 minuten

Hoe bewaren?

Bewaar broccoli bij voorkeur in de koelkast in de originele verpakking. De houdbaarheid is 2-5 dagen. Zit er geen verpakking om de broccoli verpak hem dan goed in huishoudfolie.

Reken op 250-300 g broccoli per persoon.

Nutritionele info

27 kcal, 3 g eiwit, 0,5 g vet, 1 g koolhydraten en 3 g vezels