Home > Bramen
seizoensingrediënt

Bramen

De braam is familie van de roos, framboos en aardbei. Ze groeien in het wild en vaak worden gecultiveerde soorten aangeplant in tuinen. Deze nogal wild groeiende struik heeft klimmende ranken die, als ze geen steun vinden, over de grond kruipen. De braam bloeit in de zomer met kleine witte of roze bloemetjes en in het najaar volgen de kleine sappige steenvruchtjes. Naar gelang de soort kunnen die bijna zwart of donkerrood zijn.  Volledig rijpe bramen zijn zacht en zeer zoet van smaak. De in het wild gevonden bramen zijn vaak een stuk kleiner dan de bramen die in de winkels verkocht worden. Verse bramen kan je eten uit het vuistje, als verfrissende snack. Ze zijn ook heerlijk in milkshakes, smoothies, salades, compotes, bij ijs, pudding en in yoghurt. Bramen zijn rijk aan vezels die weer goed zijn voor de werking van de darmen.

Verkrijgbaarheid

Vanaf augustus tot in september kun je ze zelf plukken. In de winkels zijn ze van april tot en met november te koop.

Kopen

De vruchten moeten er mooi glanzend, stevig en gaaf uitzien. Te zachte vruchten zijn vaak mat van kleur en niet meer vers. Rijpe bramen zijn heel kwetsbaar, bij warm weer rijpen ze snel, wat ze extra gevoelig voor schimmel maakt. 

Hoe bereiden?

Was bramen voorzichtig in een bakje met koud water. Neem ze uit het water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Verwijder pas na het wassen het kroontje. 

Hoe bewaren?

Bewaar ze altijd in de koelkast, bij voorkeur in de originele verpakking of leg ze uitgespreid op een bord, dan blijven ze ca. 2 dagen goed. Invriezen kan ook. Leg ze naast elkaar op een met een bakmatje of bakpapier bekleed bakblik en schuif ze zo in de vriezer. Verpak de bevroren bramen in een goed afsluitbaar diepvriesdoosje.

Nutritionele info

37 kcal, 1 g eiwit, 0,2 g vet, 5 g koolhydraten en 3 g vezels