Home > Bleekselderij
seizoensingrediënt

Bleekselderij

De jonge stengels van de bleekselderijplant groeien in struikvorm en zijn lichtgroen of geel van kleur en mild kruidig van smaak. Samen met ui en wortel vormt deze groente de basis voor veel Italiaanse tomatensauzen.

Verkrijgbaarheid

Bleekselderij is het hele jaar verkrijgbaar.

Kopen

Bleekselderij moet bij aankoop lekker fris ruiken en de stengels moeten stevig aanvoelen en er fris uitzien. De stelen moeten gaaf zijn zonder bruine plekken en beschadigingen. Vroeger werd bleekselderij ‘gebleekt’ door de groenten met potten af te dekken zodat er geen licht bij kwam. Tegenwoordig zie je steeds vaker groene bleekselderij. 

Hoe bereiden?

Breek de stengels van de struik en snijd het onderste en bovenste stukje van de stengels. Trek de harde nerven er zo nodig af of schil ze met een dunschiller van de stengels en was de stengels goed in koud water. Snijd de stengels naar gelang het gebruik in boogjes of hak de groente fijn (bijvoorbeeld voor sauzen).

De knapperige rauwe stengels van bleekselderij zijn erg lekker in salades of als tussendoortje. Verwerk ze rauw of bak of stoof ze mee. Een lekkere groente in stoofschotels, soepen, sauzen en roerbakgerechten.

  • In stoofschotels, roerbakgerechten en soepen geeft in boogjes gesneden bleekselderij en het blad een heerlijke kruidige smaak.

  • In een Italiaanse tomatensaus mag deze groente niet ontbreken.

  • Rauwe bleekselderij smaakt lekker in een stamppot met stukjes appel of ananas en een tartaartje. Bleekselderij is ook in combinatie met geraspte wortel erg lekker.

  • In boogjes gesneden een smakelijk en knapperig ingrediënt in gemengde salades.  

  • Snijd de bleekselderijstengels in stukje van 5 cm en vul ze met zuivelspread light voor een lekker en licht snackje.  

  • Snijd de bleekselderij in lange dunne stukken en serveer ze als snack of tussendoortje met een dip gemaakt van magere platte kaas, knoflook, bieslook en peper naar smaak.

  • Voor een heerlijke bleekselderij smoothie pureer je 1 sinaasappel, 3 stengels bleekselderij en 2 kiwi’s  met een paar eetlepels zaden (lijnzaad of chiazaad) naar wens in de blender. Een goed begin van de dag.

Bereidingstijd:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Stoven: ca. 15 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 minuten

Hoe bewaren?

Bewaar bleekselderij in de originele verpakking in de groentelade van de koelkast dan blijft hij zeker een week goed.

Reken afhankelijk van de verwerking op 300-350 g bleekselderij per persoon. 

Nutritionele info

14 kcal, 1 g eiwit, 0 g vet, 2 g koolhydraten en 1 g vezels