Home > Aardperen
seizoensingrediënt

Aardperen

De aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De grillig gevormde knollen van 8-10 cm lang en 3-5 cm doorsnede groeien onder de grond. De kleur varieert van violet tot roze en wit. Aardperen hebben een lekkere nootachtige smaak en zijn, mits vers geoogst, knapperig en sappig van structuur. De aardpeer is familie van de zonnebloem en als je hem eenmaal in de tuin hebt, kom je er weer moeilijk vanaf. Maar heb je een plekje in je tuin waar niets wil groeien? Stop dan eens een paar aardperen in de grond. Grote kans dat je het jaar erop al je eerste aardperen kunt oogsten.

Verkrijgbaarheid

Aardperen zijn van december tot en met maart te koop.

Kopen

Let er op dat de knollen stevig aanvoelen (net als een aardappel). Als je ze kunt indrukken, zijn de aardperen oud en moeilijk te schillen.

Hoe bereiden?

Aardperen zijn, doordat de knollen zo grillig zijn, lastig te schillen. De schilletjes van jonge aardperen zijn dun en kun je ook eten. Oudere aardperen moeten geschild worden. Kuis jonge aardperen goed schoon onder stromend water en kook ze met schil. Oude aardperen kunnen ook met schil gekookt worden. De schil kan je dan van de nog warme aardperen pellen. 

Aardperen kun je op dezelfde wijze verwerken als aardappelen. Ze smaken bijvoorbeeld heerlijk als je ze, in plakjes gesneden, bakt met Becel Bakken en Braden. Maar ook aan vlees en roerbakgerechten geven aardperen een lekkere twist. Aardperen combineren goed met wortel, bieten, noten, prei en aardappel. Ze zijn erg lekker bij vis en met een aardperensoep zet je een leuke variatie van aardappelensoep op tafel. Pureer de soep met een staafmixer, voor een extra romig soepje roer je hem nog even door een zeef. Druppel over rauwe aardperen wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Kijk voor meer aardpeer recepten op de Becel website.

  • Maak in plaats van aardappelpuree eens een aardperenpuree. 

Bereidingstijd:

  • Koken: 5-10 minuten
  • Bakken: 5-10 minuten

Hoe bewaren?

Je kunt aardperen ongeveer 1 week in de groentelade van de koelkast bewaren. Iets zachtere aardperen zijn nog op te peppen door ze een halve dag in een bak met koud water te laten lekken.

Per persoon heb je 200-250 gram aardperen nodig.

Nutritionele info

79 kcal, 2 g eiwit, 0,5 g vet, 16 g koolhydraten en 1,5 g vezels