Home > Aardappelen
seizoensingrediënt

Aardappelen

De aardappel is een ondergronds groeiende zetmeelrijke knol en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Sinds de 16e eeuw wordt de aardappel in België gegeten en is hij niet meer weg te denken van onze tafel. De teelt van de aardappel duurt altijd ca. 5 maanden, maar kan op verschillende momenten in de winter en het voorjaar beginnen. Afhankelijk van het ras wordt er vroeg, middelvroeg en laat geoogst. Zo komen er het hele seizoen door nieuwe aardappelen van het land.

Zeer onterecht wordt vaak beweerd dat aardappelen dikmakers zijn. Deze knol zit echter vol goede voedingsstoffen en bestaat voor een groot gedeelte uit water. Gekookt bevatten zij 70-85 calorieën per 100 gram. De nieuwe aardappeltjes iets meer dan de oudere soorten. Wat betreft vezels, vitaminen en mineralen is de aardappel een uitstekende keuze. Met een portie aardappelen krijg je al een flinke hoeveelheid voedingsvezels binnen. Daarbij meegenomen dat het ook een belangrijke bron van de vitamines B6, en C en kalium is, is het regelmatig eten van deze voedzame lekkere knollen een goede keuze.

Verkrijgbaarheid

De aardappel is het hele jaar door verkrijgbaar. 

Kopen

Aardappelen moeten bij aankoop stevig aanvoelen en een gladde schil zonder uitgroeisel hebben. Ook mogen er geen groene plekken op zitten.

Hoe bereiden?

Kuis de aardappelen naar wens schoon onder stromend water of schil ze. Snijd de aardappelen vervolgens in gelijke stukken zodat ze mooi gelijkmatig garen. Bewaar geschilde aardappelen onder water.

Er zijn verschillende type aardappelen, vastkokende, vrij vastkokende en kruimige aardappelen. Elk type aardappel heeft zijn specifieke toepassingen.

Zo behouden vastkokende aardappelen tijdens het koken hun vorm en blijven ze stevig. Vastkokende aardappelen zijn daarom heel geschikt om in salades en ovenschotels te verwerken, maar ook gebakken en in een aardappeltortilla doet de vastkokende aardappel het goed.

Vrij vastkokende aardappelen blijven ook heel tijdens het koken, maar worden aan de buitenkant een beetje kruimig. Dit type aardappel heeft een wat lossere structuur en kan bij lang koken in veel water uiteen vallen. Als je deze aardappelen na het koken opschud, worden ze enigszins kruimig. Deze aardappel is lekker om te serveren bij stoofgerechten en gerechten met saus of jus. Dit is bovendien een prima aardappel om frieten van te maken of om in de oven te roosteren. Bak je frieten in Becel frituurolie voor de beste smaak. Wil je een aardappelgratin maken dan is dit type aardappel heel geschikt.

Tijdens het koken lijken kruimige aardappelen vast, maar op een bepaald moment laat het buitenste laagje los. Vandaar dat ze ook afkokers worden genoemd. Als deze aardappelen te lang koken, vallen ze uit elkaar. Deze kruimige aardappel neemt tijden het koken veel vocht op en kunnen daardoor aanbranden. Giet kruimige aardappelen goed af, laat ze uitdampen en schud ze voorzichtig op. Dit type aardappel is geschikt voor stamppotten, smaakt lekker bij stoofgerechten. Wil je een lekkere aardappelpuree maken, dan is dit type aardappel erg heel geschikt. Maak je puree heerlijk smeuïg door een lepel Becel original of Becel Gold toe te voegen.  

De Eigenheimer, Doré en Irene aardappelen zijn zeer kruimige aardappelen. Deze vallen tijdens het koken nog sneller uit elkaar dan de kruimige aardappelen en worden ook wel stukkokers genoemd. Het opschudden moet voorzichtig gebeuren anders vallen de aardappelen uit elkaar. Deze aardappel is heel geschikt om te verwerken in soepen en stamppotten en is ook erg lekker om aardappelpuree van te maken. Ook voor een aardappelenoufflé is dit type aardappel heel geschikt.

Kook aardappelen voor stamppot helemaal gaar. Wil je de aardappelen na het koken nog verder verwerken, bijvoorbeeld roosteren in de oven of bakken in de pan? Kook ze dan 10-15 minuten in water. Laat ze voor de verdere verwerking helemaal afkoelen.

Bereidingstijd:

  • Koken: 15-20 minuten
  • Bakken: (na voorkoken) ca. 20 minuten
  • Frituren: voorbakken 4-5 minuten op 140 °C, afbakken in 2-3 minuten op 180 °C
  • Oven: (na voorkoken) ca. 30 minuten op 220 °C
  • Stomen: 35-40 minuten

Hoe bewaren?

Bewaar aardappelen op een koele (8-10 °C) en donkere plaats, maar nooit in de koelkast. Dat is te koud en dan krijgen de aardappelen een zoet smaak. Aardappelen zijn, mits goed bewaard, ca. 3 weken houdbaar. Gekookte aardappelen blijven in de koelkast 2 dagen goed en in de diepvries kun je ze ca. 3 maanden bewaren.

Per persoon reken je op zo’n 200-250 gram aardappelen.

Nutritionele info

88 kcal, 2 g eiwit, 0 g vet, 19 g koolhydraten en 1,8 g vezels