Home > Artikelen > Gezond eten: tips
Gezond eten: tips
Artikel

Gezond eten: tips

Wil je gezond en evenwichtig eten, let dan op de soort producten die je kiest, de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen en de grootte van je maaltijden. Deze tips helpen je op weg.

Tip 1

Gebruik de Voedingspiramide om te ontdekken welke producten je lichaam helpen gezond te blijven. Stel een gevarieerd eetpatroon samen op basis van:

  1. vocht
  2. groenten en fruit
  3. zetmeelproducten zoals brood, aardappelen en pasta
  4. zuivel, vlees, vleeswaren, ei en vleesvervangers zoals tofoe en tempeh
  5. vetten zoals minarine, (vloeibare) margarine en olie 

Voor een gevarieerd ontbijt neem je bijvoorbeeld 2 volkerenboterhammen besmeerd met Becel, een glas sinaasappelsap of een stuk fruit, een schaaltje magere yoghurt en een kopje thee.

Neem de tijd om te genieten van je maaltijd.

Tip 2

Een goede gewoonte: vul ¾ van je bord met groenten, fruit en zetmeelrijke producten of aardappelen. Voor een klein stukje mager vlees, een stukje vis, een vegetarische vleesvervanger of een ei blijft dan maximaal ¼ deel van je bord over. Voeg, om je maaltijd compleet te maken, een product met calcium toe, zoals wat kaas in je maaltijd, een glas melk erbij of een schaaltje magere yoghurt als dessert.

TIP 3

Ooit je ontbijt en lunch overgeslagen zodat je je daarna lekker te buiten kon gaan aan allerlei extra's? Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je toch calorieën bespaart in de ochtend, kan dit leiden tot overeten. Neem dus lekker de tijd om 's ochtends te genieten van een gezond ontbijt en een paar uur later een voedzame lunch. Tussendoor eet je één of twee gezonde snacks en 's avonds bereid je een kleine warme maaltijd, vergelijkbaar met de grootte van je lunch. Zo heb je de hele dag door genoeg energie en heb je minder behoefte aan snoepen en snacken tussendoor.

Lekker recept